Szkubán Judit Kokas-oktató

Judit hitvallása Kokas-oktatóként: „A tanítás nem pályám, nem munkám, nem hivatásom, hanem a létezésem.” Kokas Klára.

A fenti mondat, melyet hitvallásomnak tartok, Dr. Kokas Klára tanítással kapcsolatos mondatai. Azért választottam, mert én is hasonló attitűddel élem meg a tanítást.

Szkubán Judit vagyok, zongora-szolfézs szakos tanár, Kokas oktató, a Kokas Klára Szakmai Kollégium elnöke. Jelenleg a pomázi Teleki-Wattay Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozom.

A szolfézstanítás során arra törekszem, hogy a tudás mellett élményt is  adjak, mert a munkám csak így lehet hatékony. A tudásátadás, a kompetenciafejlesztés mellett fontos célom a gyermekek személyiségének a fejlesztése. Ennek egyik legfontosabb eszköze, a közösségformálás, amikor is a csoportból egy olyan kis csapat alakul, ahol az együttmunkálkodás sikere, öröme külön ösztönző erővel bír.

Kokas Klárát 2007 tavaszán ismertem meg, amikor elvégeztem az általa létrehozott és vezetett pedagógus továbbképzést. A találkozás alaposan megváltoztatta az életemet. A tőle kapottak átformálták a gondolkodásomat, pedagógiai kultúrámat. Megerősítették, kiteljesítették bennem a gyermekekkel kapcsolatos figyelem, bíztatás, szeretet, elfogadás, megértés és bizalom személyiségformáló erejébe vetett hitét.

Még a Kokas-tanfolyam résztvevője voltam, amikor felkérést kaptam tőle arra, hogy a Zeneakadémián a 80. születésnapja alkalmából tisztelői, követői és kollégái által rendezett kétnapos ünnepségen (2009. április 18-19-én) bemutató foglalkozásokat tartsak. Azóta számos alkalommal kaptam felkérést bemutató foglalkozás, workshop, előadás megtartására.

2009-től aktív résztvevője vagyok a Kokas Klára módszerére épülő, Győrújbaráton szervezett Dallamvarázs tábor tanári csapatának, ahova eddig minden évben vittem diákokat.

Munkám fontos részének tartom, hogy átadjam a gyerekeknek, kollégáknak azt a kedvességet, szeretetet és együttérző-képességet, amit Kokas Klárától kaptam, felébresszem bennük is azokat az érzéseket, amelyeket ő ébresztett bennem. Célom, hogy minél több emberhez eljusson az igényes zene befogadásának az a csodálatos módszere, amit Klári néni megalkotott és ránk hagyott. Hiszek abban, hogy tevékenységem, kollégáim, tanítványaim révén egyre több emberhez eljut majd a Kokas-módszer, mely által boldogabb, teljesebb életet élhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük