Házfestős táborok

A 2007–2008-as esztendőkből az ún. „házfestő táborok”-ról olvashatunk alább részletesen a zenepedagógus interpretálásában, de képekkel hozunk még aktuálisabb példákat más jó gyakorlatokról Győrújbarátból és a Rózsakerttől, mint a folyamatos és nagyléptékű közösségi alkotás alkalmairól.

Az írások közötti képválogatásunk célja, hogy tudatosítsuk, a Kokas-pedagógia nem kizárólag zenepedagógia, hanem az a muzsikán kívül más kifejezési csatornákat is bevon a képességfejlesztésbe, a személyiségfejlődésbe, az élményképzés és a kommunikáció körébe. A Kokas-módszer szerves része a narratívaképzés és a manuális-vizuális alkotás. Az aktív énekes mozgás, az improvizatív zenei-mozgás
által megtalált történetek és megszülető érzelmek szóbeli, de azon kívül képi kifejezésére is lehetőség van. A vizualitás eszköz az előzmények újra rendezésére, átírására –ha úgy tetszik– ábrás kotta-grafikává, komplex képi lenyomattá, időnként tárgykollázzsá, plasztikává. Kokas Klára örökterve volt, hogy nagy léptékben, vizuálisan is manifesztálódhassanak a zene rétegei.

Ezt úgy álmodta meg, hogy az majd valahol Görögországban történik meg egyszer: fehér házfalakra festve jelennek meg a figurák, ahol az égbolt és a tenger hatalmas kékje méltó társa, háttere lehet a színekkel, formákkal kiírt dallamoknak.

Erre való kísérletei, rávezetései már az 1980-as évek végétől felbukkantak, amikor nagyméretű kiállítási paravánokra festetett a gyerekekkel vagy éppen függőlegesen kifeszített lepedőkre engedte ráröpülni a zenét a
gyermekmozdulatokból. Még mindig fülünkbe cseng, amikor Kokas Klára egy interjúban örömmel számolt be arról, hogy nyolcéves tanítványi ösztönösen tudták, hogyan kell ember nagyságú képekkel betölteni a felületet Beethoven 6. F-dúr szimfóniája hangjaira, különösebb direkt pedagógiai irányítás nélkül.
Ugyancsak itt, a Zenében talált világ c. DVD sorozat 115-120 jeleneteiben látunk példákat zenefestésre. Elgondolkodtató, hogy legtöbbször Beethoven zenéje az, ami inspirálta a szabad teret átmetsző, felosztó egynemű felületek átfestését, színes alakzatokkal való betöltését – az 5. Esz-dúr zongoraverseny és a 9. d-moll szimfónia voltak Kokas Klára segítő választottjai ebben.