Továbbképzés a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem Művészeti Karán

Kokas Klára pedagógiájának bemutatása

Nagy örömünkre szolgált, hogy mindkét egyetem bevette 3 napos továbbképzésébe Kokas Klára zenepedagógiáját, mely a gyermekek harmonikus személyiségfejlesztésére irányul.

Demel Esztert és engem – Garamszegi Valériát- kért fel a Zeneakadémia stábja ennek bemutatására. A továbbképzés résztvevői zenetanárok, énektanárok, tanítók, voltak.

Úgy gondoltuk, hogy Kokas Klárát leginkább filmjei segítségével tudjuk bemutatni, ezért az Életmű DVD néhány percével indítottunk.

Mivel Eszterrel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bölcsődéstől középiskolásig minden korosztályt taníthattunk, ezért saját tapasztalatainkról beszéltünk először korosztályonként. „Aláfestésként” a Zenében talált világ c. gyűjteményből válogattunk filmrészleteket, hiszen Klári néni filmjeinél jobban semmi sem támaszthatja alá pedagógiájának szépségét és sokszínűségét. A hallgatók nagy érdeklődéssel, mély empátiával figyelték a jeleneteket.

Miután ízelítőt kaptak a Kokas-pedagógia lényegéről, egy „saját élmény” következett: köszönéssel, névénekléssel, énekes játékkal, zenére való szabad mozgással, és természetesen élmények elmesélésével.

Először persze kicsit visszafogottak, szorongók voltak (jobban, mint a résztvevők), de aztán előtört kreativitásuk, jókedvük, kíváncsiságuk – mindkét helyszínen.

Végül – miután elénekeltünk néhány kánont és elfújtuk a gyertyát- feltehették kérdéseiket.

Remélhetőleg ők is olyan jól érezték magukat, mint mi.

Garamszegi Valéria és Demel Eszter Kokas-oktatók

Néhány visszajelzés a résztvevőktől:

„A mai nap folyamán szembesültem azzal a ténnyel, hogy a tanfolyam óta a zenehallgatásnál sokkal nagyobb teret adok a gyermekeknek, hogy belső érzelmi világukat tetszés szerint kifejezhessék. Ezt a fajta változást a ,,Kokas foglalkozás” pozitív hatásának könyvelem el, ahol önmagamon is megtapasztalhattam, hogy a belül rejtőzködő ,,önfeledt gyermeki világ” felszínre hozása, milyen kontextusba hozható a zenével. Láthattam, hogy mit is jelent valójában szabadra engedni a gyermeki fantáziát, és azt is megtapasztalhattam, hogy ez olykor nem is olyan egyszerű.”

„Demel Eszter és Garamszegi Valéria Kokas foglalkozása volt számomra talán a legmeghatározóbb momentum a három nap alatt. kifejezetten szeretem ezt a foglalkozást, nekem is volt még szerencsém együtt „dolgozni” Klári nénivel,, még 1997-ben. Ez egy olyan élmény volt akkor, amit soha nem fogok elfelejteni. Engem nem frusztrál, ha a földön kell másszak, kússzak, hemperegjek. Ilyenkor a gyermeki énem győz. és átadom magam a zenének. Az iskolában ezt sem tudom használni, de eltökélt szándékom, hogy elvégzem a Kokas-oktató tanfolyamot. Teljesen más világ, ahol MÁSKÉPP – SZABADON – ÖRÖMMEL zajlik minden. Erről nagyon sokat tudnék még írni, de már így is átléptem a keretet, bocsánat”

„Délután a mindenki által nagyon várt Kokas foglalkozás vette kezdetét, ahol legyőzve „felnőttségünket”, újra megtanulhattuk a zenét fesztelenül élvezni. Zenész agyunkat kikapcsolva játékos mozdulatokat találtunk ki egy-egy adott hangulathoz, ami a hangzott műrészletből megfogott. Ebben nagy segítségünkre voltak a videó részletek, amik nagy része magáról Kokas Kláráról, illetve az ő általa végzett foglalkozásokról készültek. Torokszorító volt, ahogy a gyermekotthonok pici lakóiból vagy a vak menekült kislányról szóló filmből átjött a figyelmes, szerető pedagógus és a zene formáló ereje, az elfogadó, gondoskodó légkör hatása. Valóban, Kokas Klára nem a munka könnyebbik felét választotta. Szerintem egyikőnk sem úgy ment haza a foglalkozás után, mint ahogy odamentünk…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük