Továbbképzés a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem Művészeti Karán

Kokas Klára pedagógiájának bemutatása

Nagy örömünkre szolgált, hogy mindkét egyetem bevette 3 napos továbbképzésébe Kokas Klára zenepedagógiáját, mely a gyermekek harmonikus személyiségfejlesztésére irányul.

Demel Esztert és engem – Garamszegi Valériát- kért fel a Zeneakadémia stábja ennek bemutatására. A továbbképzés résztvevői zenetanárok, énektanárok, tanítók, voltak.

Úgy gondoltuk, hogy Kokas Klárát leginkább filmjei segítségével tudjuk bemutatni, ezért az Életmű DVD néhány percével indítottunk.

Mivel Eszterrel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy bölcsődéstől középiskolásig minden korosztályt taníthattunk, ezért saját tapasztalatainkról beszéltünk először korosztályonként. „Aláfestésként” a Zenében talált világ c. gyűjteményből válogattunk filmrészleteket, hiszen Klári néni filmjeinél jobban semmi sem támaszthatja alá pedagógiájának szépségét és sokszínűségét. A hallgatók nagy érdeklődéssel, mély empátiával figyelték a jeleneteket.

Miután ízelítőt kaptak a Kokas-pedagógia lényegéről, egy „saját élmény” következett: köszönéssel, névénekléssel, énekes játékkal, zenére való szabad mozgással, és természetesen élmények elmesélésével.

Először persze kicsit visszafogottak, szorongók voltak (jobban, mint a résztvevők), de aztán előtört kreativitásuk, jókedvük, kíváncsiságuk – mindkét helyszínen.

Végül – miután elénekeltünk néhány kánont és elfújtuk a gyertyát- feltehették kérdéseiket.

Remélhetőleg ők is olyan jól érezték magukat, mint mi.

Garamszegi Valéria és Demel Eszter Kokas-oktatók

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük