„Csodavilág”

Beszámoló a 2019. december 10-én Sopronban, a Kokas Módszer bemutatása céljából tartott továbbképzésről.

„Csodavilág”, írta egy gyógypedagógus, aki Sopronban, az általunk vezetett továbbképzésen találkozott először Kokas Klára pedagógiájával.

Kokas-oktatóként évek óta vezetek a Kokas Klára zenéből indított módszere a személyiség harmonikus fejlesztésére c. pedagógus továbbképzéseket. A 2019. évi képzés egyik résztvevője, Némethné Hasprai Erzsébet invitált engem, Szkubán Juditot, és a képzésen gyakornokként közreműködő lányomat, Jobbágy Katát, hogy adjunk egy kis betekintést a Sopronban dolgozó kollégáinak a Kokas-módszerbe, és annak gyógypedagógiában történő alkalmazhatóságába.

Mivel mindketten célunknak tekintjük Kokas Klára szellemi hagyatékának az ápolását, és továbbadását, örömmel tettünk eleget a felkérésnek. Lelkesen készültünk, hogy megismertessük a soproni gyógypedagógusokkal azt a kincset, amelyet én még személyesen magától Kokas Klárától kaptam.

A képzésen 14 Sopronban dolgozó gyógypedagógus vett részt. Kezdésként a gyakorlati résszel indítottunk: egy „saját élmény” foglalkozásba bevonva kezdtük el megismertetni a résztvevőkkel ezt az énekes, játékos, a zene befogadását szabad mozgással elmélyítő pedagógiát. Mivel advent idején került sor a továbbképzésre, egy szép karácsonyi dallal próbáltunk ráhangolódni a foglalkozás mellett az ünnepre is. Körben állva többször elénekeltük a Kis karácsonyi ének-et, majd a nevek beleéneklésével kalandoztunk el számos helyre a dal segítségével. Eleinte visszafogottan, de kis idő elteltével – a közös játéknak köszönhetően – egyre bátrabban, kreatívabban mozogtak velünk a résztvevők.

A hangos, mindenkit megmozgató bevezető után elcsendesedtünk és a meghitt, békés hangulatban megszólalt Chopin b-moll mazurkája. Először csak hallgatták a gyönyörű dallamokat, aztán a zene újbóli felcsendülésekor arra biztattuk jelenlévőket, hogy kezük, testük apró mozdulataival, a zenét követve kezdjenek el „táncolni”. A résztvevők az ismétlődően felhangzó zene alatt fokozatosan kiteljesedő tánc-mozdulatokkal, a zenére, önmagukra és egymásra is figyelve, merültek el ebben a „csodavilágban.

A foglalkozás ezután az előzőleg már sokszor meghallgatott Chopin mazurka dallamára a szabad képi ábrázolással folytatódott. A „táncmozgásos” befogadás során átélt élmények pasztellkréta segítségével kerültek rá a papírtekercsekre

A gyakorlati tapasztalatszerzés után következett néhány elméleti előadás. Bemutattuk Klári nénit, bejátszottuk olyan filmrészleteket, amelyeken, maga Kokas Klára beszél pedagógiájáról. Ezután korábban megtartott foglalkozásokon rögzített részletekkel próbáltuk bemutatni, hogyan hat – még a mai gyerekekre is – ez a módszer. Bejátszottunk részleteket a 2019-ben megjelent Tánc- Játék filmből is, mely igen hiteles ábrázolása Klári néni pedagógiájának a mai világunkban. Mivel a résztvevői kör gyógypedagógusokból verbuválódott, igyekeztünk az előadásban bemutatni a Kokas-pedagógia gyógypedagógiai téren is kamatoztatható jótékony hatását.

Végül egymás vállát átfogva búcsúztunk el egymástól. A program zárásaként kértük, hogy írásban, névtelenül nyilvánítsanak véleményt az átéltekről. Ennek eredményeként a következő gondolatokat kaptuk ajándékba a résztvevőktől.

„Nagyon jó volt, köszönöm az élményt.”

„Köszönöm az élményt, lélekemelő volt.”

„Újszerű, élményteli.”

„Jó volt szabadon mozogni.”

„Köszönöm az új szemléletet, biztosan többet fogok ezután zenét hallgatni a gyerekeimmel.”

„Ismét a zene felé fordultam.”

„Köszönöm! Elindítottatok bennem egy újabb ötlet-halmazt, amit érdemes lesz átgondolnom, s beépítenem az óráimba!”

„Jó volt „kitáncolni”,”kimozogni”,”kiénekelni” a belső feszültséget, fáradságot.”

„Nagyon jó volt! Köszönöm szépen. A pedagógusok jól kiegészítették egymást. A fiatal temperamentumos és az anyuka a nagy szaktudással.”

Bízunk abban, hogy újabb hívekkel gyarapodott a Kokas-pedagógia követőinek, használóinak tábora, és találkozunk majd néhányukkal a Kokas Klára Alapítvány által megvalósuló, akkreditált továbbképzésünkön Budapesten.

Budapest, 2019. december

Szkubán Judit Kokas-oktató

Amennyibe szeretne hasonló továbbképzést vagy bemutatót a saját oktatási intézményében, kérjük vegye fel a kapcsolatot az ügyvezetőnkkel, Blaschke Zsuzsannával a titkarsag@kokas.hu e-mail címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük