„Azért jó, mert a tied, magad találtad ki”

Szkubán Judit a Kokas Klára Szakmai Kollégium elnökének előadása a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen- Beszámoló

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Tanárképző Intézetének szervezésében ötödik alkalommal került sor a Művészet a nevelésben című kétnapos nemzetközi konferenciára. Ezen a neves találkozón minden évben más, a művészettel és az oktatással kapcsolatos kérdéseket feszegetnek az előadók. Az idei konferencia alcíme a következő volt: Tudni és lenni.

Erre a konferenciára különböző egyetemek tanárait, oktatóit hívták meg, akik azt boncolgatták, miért van létjogosultsága a művészeteknek a nevelésben. Eredetileg 2020. április 78-án került volna sor a találkozóra, amelyre hárman kaptunk meghívást, hogy képviseljük a Kokas Klára Agape-Zene Életöröm Alapítványt. Sajnos a vírushelyzet miatt elnapolták a rendezvényt, és végül 2020. november 25–26-án online tartották meg. Áprilisban Fejes Tímea Kokas-oktatóval, és Jobbágy Kata foglalkozás-vezetővel vállaltuk, hogy egy sajátélmény foglalkozás és egy előadás keretében mutatjuk be a Kokas-pedagógiát. Az online térbe kényszerült konferencia programjából sajnos el kellett hagyni a foglalkozásokat és workshopokat, ezért egyedül vállaltam, hogy beszélek a Kokas-pedagógiáról. Az előadók november 25-én román, 26-án magyar nyelven szólaltak meg. Előadásom címe: Azért jó, mert a tied, magad találtad ki” Célom volt, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak ebbe a zenei alapú, komplex művészetpedagógiába, amelyben varázslatosan kapcsolódik össze az éneklés, a zenehallgatás, a zenére improvizált mozgás, a mesélés és a képi ábrázolás. Mivel az előadók mindössze 20-20 percet kaptak, nem volt könnyű ebben az időkeretben bemutatni ezt a sokszínű és szerteágazó módszert, természetesen igyekeztem megfelelni az elvárásnak.

A bevezetőben beszéltem arról, hogyan találkoztam Kokas Klárával és pedagógiájával, majd természetesen bemutattam őt. Aztán elmondtam, hogyan épül fel egy Kokas-foglalkozás, hogyan vannak benne jelen a Kokas-pedagógia módszertani elemei szabadon, de mégis strukturáltan. Beszéltem arról, melyik általános iskolában, miért és hogyan sikerült tantervbe építeni a módszer alkalmazását és elindítani „Kokasos” osztályokat. Végül saját példámon, tapasztalataimon keresztül mutattam be, hogyan lehet beépíteni ezeket foglalkozásokat az óvodai, illetve zeneiskolai pedagógiába.

Az előadások alatt és után chat ablakon keresztül kérdezhettek, illetve véleményt írhattak az érdeklődők. Nagy örömömre csak pozitív visszajelzéseket kaptam, voltak, akik megköszönték, hogy megismerhették a módszert.

Több kiváló előadást meghallgatva állítom, hogy – a közel száz körüli érdeklődővel együtt – egy nagyon tartalmas napot zártunk délután. Remélem, sikerült méltó módon képviseltem a Kokas Klára Alapítványt, a Szakmai Kollégiumot, és előadóként hozzájárultam én is a konferencia céljainak az eléréséhez, ahhoz, hogy egy újabb lépést tegyünk egy emberibb, barátságosabb világ megteremtése felé.

Szkubán Judit Kokas-oktató, a Kokas Klára Szakmai Kollégium elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük