Nincs már több Kokas testvér közöttünk

Nővére, Zsuzsi szeptemberi halálát követően január utolsó hetében Klári öccsétől Gyurkától is búcsút kellett vennünk. Gyermekei után Gyurka állt Klárihoz legközelebb, ő volt a valódi lelki társa, nála töltött termékeny alkotói hónapokat Görögországban.

Gyurka kertészmérnök volt, kiváló szakember, aki mindig évekkel járt a hazai gyakorlat előtt. Mindent tudott az élővilágról, a természetről, négy nyelven beszélt. Széles műveltsége, olvasottsága, a kultúra iránti olthatatlan vágya, zeneszeretete, elképesztő kedvessége, páratlan humorérzéke, nyitottsága tette őt korunk renenánsz emberévé. Unokái születésével teljesen megfiatalodott, utaztak, mókáztak, újra át tudta adni saját értékrendjét a legfiatalabbaknak.

A tenger volt a mindene, 1983-ban költözött Görögországba kishajójával együtt, tavalyig minden nyáron hosszabb vitorlás túrára mentek feleségével Zsuzsával. Nekem nagyon közeli barátom, szinte pótapám volt, Klári barátságát is neki köszönhetem.

Betegsége tavaly érte el azt a pontot, amikor az orvostudomány már tehetetlenné vált. Hihetetlen lelkierővel még egy teljes értékű, szép évet élt, 2016. január 27-én helyezte egy görög pap örök nyugalomra a Vathi falu melletti temetőben. Érezte, hogy nővérei már várják odafönt.

Nagyon szerettük őt.

(Furka Beáta visszaemlékezése)

(Schiller Kata fotója)

Új kezdő képzés indul 2016 áprilisában Budapesten. A tanfolyam vezetője Szkubán Judit Kokas-oktató, szolfézstanár. tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük